Pastores

Maak kennis met Pastor Hamersma-Sluis

Mijn naam is Nellie Hamersma-Sluis.
Ik ben pastoraal werkster voor de Heilige Liudger parochie, voorheen de vijf samenwerkende parochies van Noord Groningen. Ik werk hier sinds november 2010 en woon aan de rand van een dorpje midden in het gebied, Stedum. 

Pastor Nellie Hamersma

Ik werd geboren op 5 mei 1960 als Petronella Geertruida Maria Sluis, als vierde van vijf kinderen in een boerengezin in Willige Langerak, een buurtschap tussen Lopik en Schoonhoven, Na de lagere school in Schoonhoven en het examen VWO-met Latijn aan het Sint Antoniuscollege in Gouda, vertrok ik naar Amsterdam waar ik Franse taal en letterkunde ging studeren.  Na drie jaren studie en veel parochiewerk in de Pius X parochie in Amsterdam-Slotervaart, besloot ik om Theologie te gaan studeren. Ik sloot mijn Doctoraal Theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam af met een scriptie in de Systematische Theologie over nieuwe vormen van sacramentaliteit rond schuld.

Het Bisdom Haarlem vroeg me te gaan werken in de parochies van Den Helder, Julianadorp, Breezand, ‘t Zand, Callantsoog en later nog op Texel. Na bijna 11 jaar vertrok ik naar het Bisdom Groningen. Ik stak de Afsluitdijk over en was vervolgens bijna 12 jaar verbonden aan de parochies van Harlingen, Franeker, Dronrijp, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling. Vandaar werd ik gevraagd voor de huidige parochie waar ik nu werk, samen met pastoor Peter Wellen. In 2015 fuseerden de vijf geloofsgemeenschappen van Bedum, Delfzijl, Kloosterburen, Uithuizen en Wehe den Hoorn tot één parochie, genoemd naar de eerste Nederlandse missionaris die in dit gebied rondtrok, de heilige Liudger. In 2018 vertrok pastoor Peter Wellen naar Hoogeveen, dichtbij zijn geboortegrond in Drenthe. Sinds december 2018 werk ik samen met missionaris pastor Dorus Wubbels mhm. 

Vermeldenswaard: In de jaren waarin ik in het basispastoraat werk, bezocht ik meerdere missieprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, en ging vele malen met groepen als reisleider naar Israël. In 2018 pelgrimeerden we met een groep parochianen in de voetsporen van Paulus van Malta naar Rome. 

In 2009 verdiepte ik me tijdens een korte sabbatical in de geschiedenis van de katholieken op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Ik schreef daar een boek over onder de titel “Sterkte”. 

Privé : mijn ouders zijn overleden in 2000 en 2005. Mijn broer en drie zussen wonen in het midden van het land. In 2007 leerde ik mijn man kennen, Jelke Hamersma, musicus. Wij trouwden in april 2013. 

Pastor Hamersma – pgmsluis@ziggo.nl