Pastores

Maak kennis met Diaken Hof

Even voorstellen…

Mijn naam is Sander Hof en sinds 1 september 2023 ben ik als diaken verbonden aan de H. Liudgerparochie in Noord Groningen.

Mijn wieg stond in Enschede. Daar ben ik op 29 oktober 1981 geboren als derde in een gezin van uiteindelijk vier kinderen. Ik ben opgegroeid in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt maar al in mijn jeugd werd ik geraakt door de rijke symboliek van de Katholieke Kerk.

Na mijn tijd op de basisschool heb ik mijn MAVO diploma gehaald en heb ik een MBO opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan. Met dat diploma op zak ben ik gaan werken in de zorg aan lichamelijk gehandicapten. Naast dit werk heb ik mijn staatsexamen HAVO gedaan en heb ik een HBO opleiding Theologie gevolgd aan de Gereformeerde Hogeschool (nu: VIAA) in Zwolle. Nadat ik in 2006 mijn diploma had gehaald, stond ik voor de keuze om weer fulltime de collegebanken in te gaan. Daar heb ik uiteindelijk voor gekozen en zodoende ben ik in datzelfde jaar begonnen aan de Theologische Universiteit in Kampen. Eerst een jaar Klassieke Talen gestudeerd, dat was toen nog verplicht, en daarna mijn Bachelor of Arts Theology gehaald. Ik ben afgestudeerd in de kerkgeschiedenis op de enige Nederlandse paus, ‘onze’ Adrianus VI.

Tijdens de drie-jarige predikants-master ben ik gestopt omdat mijn Katholieke innerlijk niet meer in overeenstemming was met de gereformeerde context waarin ik leefde. Na mijn studie heb ik als zelfstandig ondernemer gewerkt in de pastorale dienstverlening en geestelijke begeleiding.

In juni 2016 ben ik officieel toegetreden tot de Katholieke Kerk. In augustus van datzelfde jaar ben ik begonnen aan de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk, waar ik in 2020 afstudeerde.

Op 5 september 2020 ben ik gewijd door de bisschop van Groningen-Leeuwarden, Mgr. C. F. M. van den Hout, in de kathedraal van Groningen en werd ik benoemd in de Parochie Heilig Kruis in de Groningse Kanaalstreek.

Sinds 16 mei 2003 ben ik getrouwd met Jolanda. Ons huwelijk is rijk gezegend, maar niet met de kinderzegen, helaas. Na onze periode in de pastorie van Stadskanaal, zijn we nu neergestreken in Bedum, waar we niet in de pastorie wonen maar een eigen woning hebben gekocht.

Het werk van een diaken is dienstwerk. Ik probeer dienstbaar te zijn aan de parochianen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd. Dat probeer ik op zo’n manier in te vullen dat er verbondenheid wordt ervaren met God en met medemensen. Telkens wanneer ikzelf deze verbondenheid ervaar, of wanneer ik zie dat mensen dit ervaren, geeft me dat een diep gevoel van voldoening. Op die manier hoop ik dienstbaar te zijn aan de opbouw van persoonlijk geloof en het parochieleven in deze mooie regio.

Naast mijn werk in de kerk neem ik te weinig tijd voor hobby’s. In het verleden ben ik actief geweest als gids in Rome, waar ik veel pelgrims en toeristen heb mogen rondleiden. Dat is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in Rome. Niet alleen in het kerkelijke aspect van de stad, maar ook haar geschiedenis en architectuur. Verder verken ik erg graag het Hogeland op de fiets en vind ik het heerlijk om met een glas Belgisch speciaalbier op de bank te genieten van een goed boek, of van klassieke muziek, waarbij Bach dan wel mijn favoriet is.

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen, maar voor nu laat ik het hierbij.

Mocht u nader kennis met we willen maken, stuur dan gerust een mailtje: sjhof@ziggo.nl

Maak kennis met Pastor Hamersma-Sluis

Mijn naam is Nellie Hamersma-Sluis.
Ik ben pastoraal werkster voor de Heilige Liudger parochie, voorheen de vijf samenwerkende parochies van Noord Groningen. Ik werk hier sinds november 2010 en woon aan de rand van een dorpje midden in het gebied, Stedum. 

Pastor Nellie Hamersma

Ik werd geboren op 5 mei 1960 als Petronella Geertruida Maria Sluis, als vierde van vijf kinderen in een boerengezin in Willige Langerak, een buurtschap tussen Lopik en Schoonhoven, Na de lagere school in Schoonhoven en het examen VWO-met Latijn aan het Sint Antoniuscollege in Gouda, vertrok ik naar Amsterdam waar ik Franse taal en letterkunde ging studeren.  Na drie jaren studie en veel parochiewerk in de Pius X parochie in Amsterdam-Slotervaart, besloot ik om Theologie te gaan studeren. Ik sloot mijn Doctoraal Theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam af met een scriptie in de Systematische Theologie over nieuwe vormen van sacramentaliteit rond schuld.

Het Bisdom Haarlem vroeg me te gaan werken in de parochies van Den Helder, Julianadorp, Breezand, ‘t Zand, Callantsoog en later nog op Texel. Na bijna 11 jaar vertrok ik naar het Bisdom Groningen. Ik stak de Afsluitdijk over en was vervolgens bijna 12 jaar verbonden aan de parochies van Harlingen, Franeker, Dronrijp, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling. Vandaar werd ik gevraagd voor de huidige parochie waar ik nu werk, samen met pastoor Peter Wellen. In 2015 fuseerden de vijf geloofsgemeenschappen van Bedum, Delfzijl, Kloosterburen, Uithuizen en Wehe den Hoorn tot één parochie, genoemd naar de eerste Nederlandse missionaris die in dit gebied rondtrok, de heilige Liudger. In 2018 vertrok pastoor Peter Wellen naar Hoogeveen, dichtbij zijn geboortegrond in Drenthe. Sinds Augustus 2023 werk ik samen met missionaris Diaken Sander Hof. 

Vermeldenswaard: In de jaren waarin ik in het basispastoraat werk, bezocht ik meerdere missieprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, en ging vele malen met groepen als reisleider naar Israël. In 2018 pelgrimeerden we met een groep parochianen in de voetsporen van Paulus van Malta naar Rome. 

In 2009 verdiepte ik me tijdens een korte sabbatical in de geschiedenis van de katholieken op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Ik schreef daar een boek over onder de titel “Sterkte”. 

Privé : mijn ouders zijn overleden in 2000 en 2005. Mijn broer en drie zussen wonen in het midden van het land. In 2007 leerde ik mijn man kennen, Jelke Hamersma, musicus. Wij trouwden in april 2013. 

Pastor Hamersma – pgmsluis@ziggo.nl