RK Kerk Uithuizen feestelijk heropend

In het weekend van 10 en 11 december heeft de Heilige Liudger parochie de gerestaureerde Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen weer in gebruik genomen met twee feestelijke bijeenkomsten. Na anderhalf jaar van intensieve restauratiewerkzaamheden aan de glas in lood ramen waren de parochianen verheugd om weer samen te kunnen komen in hun eigen kerk. 


Op zaterdagavond werd de kerk feestelijk heropend met een muzikaal programma. Het thema was ‘Glas in lood in nieuwe luister’. Vele genodigden en belangstellenden ontvingen in de doorgang van de kerk een mooi boekje over onder andere de restauratie, het ontstaan van het Liudgerensemble en de te zingen werken. Het Liudgerensemble is in 2016 ontstaan op initiatief van de dirigent en pastoor Peter Wellen, pastoor van de toen pas ontstane Liudgerparochie.


De opening was heel bijzonder en bestond uit het binnendragen van de vaandels van de vijf geloofsgemeenschappen. Onderwijl zong het Liudgerensemble Da pacem, Domine van M. Franck. Na het welkomstwoord van vice voorzitter Koos Poelma van het parochiebestuur volgden delen uit de Liudgermis, door dirigent Jelke Hamersma gecomponeerd, waaronder het Kyrie en het Gloria. Afwisselend gaven de glazenier en de aannemer uitleg over de restauratiewerkzaamheden en bracht pianist Eddy Mul samen met sopraan Julia Zaytseva prachtige werken ten gehore, onder andere het Ave Maria van Giulio Caccini. De bezoekers hebben de fraaie ramen kunnen zien en de geweldige akoestiek van het monumentale gebouw ervaren. 


De parochianen vierden op zondagochtend in een volle kerk de Heilige Mis, waarin bisschop Van den Hout voorging, samen met hun eigen pastor Nellie Hamersma. Op beide dagen was er na afloop gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een kopje koffie met zelfgebakken cake en een hapje en drankje.