Lees hier de overweging van 28 mei 2023

PREEK PINKSTEREN 2023

Handelingen 2, 1-11; 1 Korinthe 12,3b-7.1-13; Johannes 20, 19-23

Nee, het zou zomaar kunnen zijn dat u niet allemaal meer een fietspomp bij de hand of in huis hebt. Als je niet of nauwelijks fietst, ook geen scootmobiel, brommer, brommobiel, scooter of driewieler hebt, dan heb je hem ook niet meer nodig… daarentegen wordt er méér gefietst in Nederland dan ooit.  Beweging is belangrijk, de auto laten staan wordt steeds aantrekkelijker, veel méér mensen zijn ook veel méér vrij… Als de cijfers kloppen, zijn er in Nederland ongeveer 23 miljoen fietsen op ruim 17 miljoen inwoners. Zo’n 11,1 miljoen mensen fietst in Nederland recreatief en 52 % op een elektrische fiets…

Genoeg, lijkt me zo… om een fietspomp niet iets heel bijzonders te vinden….

Nu heb je tegenwoordig zelfs elektrische fietspompen en compressors… maar welk technisch vernuft er ook aan te pas komt, het gaat maar om één ding: LUCHT…  Banden hebben lucht nodig om vooruit te komen – en … het is een bijzondere vergelijking, maar … mensen ook. Mensen hebben LUCHT nodig.

Het feit dat er zoveel rellen in voetbalstadions zijn, zoveel ongewenst gedrag en conflicten op de werkvloer, het feit dat er zoveel onvrede onder jongeren is, van burn-out, eenzaamheid, depressie tot suïcide toe, zegt iets over het gebrek aan lucht bij mensen… op de één of andere manier slagen we er vaak niet in om elkaar op te pompen, te voorzien van lucht en rus, energie, enthousiasme… van ‘zin’ om op te staan en om in beweging te komen.

We vieren vandaag Pinksteren – het feest van de Geest, en we hebben niet anders nodig dan lucht, adem, energie om in het voetspoor van Jezus te kunnen blijven en …om daardoor geestkrachtige, sterke en gelukkige mensen te kunnen zijn. Paulus zegt het heel mooi in zijn eerste brief aan Korinthe: je kunt dienen en doen wat je kunt en wat je wilt, zonder geestkracht kun je niet wat je eigenlijk zou willen. En ja, we zijn allemaal verschillend, maar die Geest hebben we allemaal precies evenveel nodig – ongeacht leeftijd, afkomst, werk of geen werk meer, door die Geest zijn we allemaal kinderen van God en één grote familie. Dat precies is ook wat we vieren op Pinksteren – dat verschillen wegvallen, dat we ons vergaren, vergaderen, samen één geheel vormen, door die Geest van God. Zo is ooit de kerk begonnen – of ze nu – zoals het boek Handelingen zegt – uit Galilea kwamen, van Kreta of Rome, van Egypte of Arabische landen, of wij nu uit het Westen komen, uit Zeeland of Limburg of Noord-Holland of Friesland, net als bij een grote familiebijeenkomst, een koor, een voorstelling of een sportwedstrijd…. In het ervaren van God, ademen we allemaal één Geest. De Geest van God pompt ons op om van ons leven het beste te maken, om ‘het aanschijn van de aarde te vernieuwen’ zoals in de Pinksternoveen zo mooi wordt gebeden, die Geest geeft ons lucht, bevrijdt van angst en onvrede. Ook Jezus in het evangelie ontkende zijn lijden niet, toonde zijn handen en zijn zijde maar pompte met zijn ‘woord van vrede’ de mensen volop moed en vertrouwen in. Ontvangt de Heilige Geest, zegt Hij.

Maar … willen we die Geest ontvangen? Staan we open voor nieuwe adem, voor nieuwe lucht in onze longen, in onze aderen, in ons hart? Als we iets hebben geleerd uit de coronatijd is het dat ontzettend veel mensen aan de zuurstof moesten – sowieso is dat één van belangrijkste geneesmiddelen voor heel veel ziekteverschijnselen. Zuurstof, adem – ontelbare mensen hebben zuurstof nodig om benauwdloos, hoofdpijnloos, probleemloos te kunnen leven.

Geloven in deze roerige, drukke tijd, betekent méér dan ooit: nieuwe adem pakken – je laten inblazen, uitblazen, tot rust komen, met nieuwe geestkracht je weg vervolgen. De paaskaars is uit – het vuur van Pasen zit nu in onszelf – wij pakken Jezus’ werk in de wereld op opdat we ook anderen kunnen inspireren, bemoedigen en uitdagen, troosten en aanvuren. Nee, daar hebben we geen fiets of scooter of iets op banden voor nodig, alleen lucht, geestkracht, geloof. Ging het met Kerstmis en Pasen over Jezus, vandaag, Pinksteren gaat over ons. Kom, Heilige Geest, alsjeblieft, alsjeblieft, blaas ons – hier en nu- nieuwe adem in, opdat we leven en doen leven. ZALIG PINKSTEREN! Amen.