Lees hier de overweging van 26 februari 2023

PREEK 1e zondag veertigdagentijd – A – 26 februari 2023

Presentatie Vastenaktieproject Lumen Mundi

Mattheus 4, 1-11 – Twaalf Hoven, Kloosterburen en Bedum

Het gaat nog niet zo heel snel – het is ook nog maar eind februari – maar wat is het al heerlijk als het ’s morgens voor achten al licht begint te worden – daar wordt de wereld anders van, wij mensen ook. In de winter moeten we altijd het lichtknopje zoeken, bijgelicht worden, maar straks zien we het zelf weer.

Licht maakt het leven van mensen anders…  En het is gek, als we beelden zien van Syrië en Turkije, van Oekraïne en de gebieden daar, het lijkt soms wel alsof daar de zon bijna nooit schijnt: grijs, puin, somber, nat en koud.

We zien daar altijd mensen – overal… Hoe doen zij het daar? Waar vinden zij hun lichtpuntjes, hun lichtknopjes? Waar denken zij over na?  

Vandaag lezen we het evangelie van de beproevingen met Jezus in de woestijn – een mens alleen – tijd om na te denken, de warmte in zijn gezicht, hele andere kleuren door de zon…

Nu we deze week de tijd naar Pasen ingegaan zijn, de vastentijd noemden we het vroeger, de 40 dagentijd, verzetten we het licht van onze gedachten van de gewone dingen van elke dag naar die dingen waar wij in ons leven iets aan kunnen hebben, waar we wat van kunnen leren en voor wie we iets kunnen betekenen. We worden meegenomen door Jezus naar de woestijn – en ja, de lichtval is daar heel anders. We lezen dat Jezus door de grote verleider (duivel, satan, het kwade) misschien kunnen we zelfs lezen door grote verleidingen op de proef wordt gesteld. En ja, opeens voelt Jezus heel dichtbij… wie vindt het niet lastig kiezen? Wie geeft niet graag toe aan het roepen om dingen waarvan je denkt dat je er gelukkiger van wordt? Wie wil niet verzadigd worden, goed gevonden worden, geliefd, rijk en beroemd zijn, zoals kinderen daar vaak van dromen?

In de drie verleidingen zien we bijna onszelf terug…

  1. Jezus had honger – wie niet? En in een land als het onze, waar brood genoeg te koop is, hoef je geen honger meer te hebben aan bróód maar heel velen hebben wel honger naar wat gezonde aandacht, gezelligheid, niet te veel zorgen… En ja, Jezus wordt verleid om alle problemen in één keer op te lossen – we zouden het wel eens willen: aan alle zorgen in één keer een einde maken…Het lijkt of mensen dat kunnen met snel en gemakkelijk geld… maar wij zijn God niet… nee, zegt Jezus, er is méér dan brood alleen en geld…
  2. En ja, soms willen we – of zouden we willen – dat we onkwetsbaar zijn, ons kan niets gebeuren – hoe overmoedig zijn we soms met al die dingen die we willen maar waarbij het soms ook mis gaat – we zijn God niet, we zijn maar breekbare mensen – we kunnen ziek worden, we hebben nu eenmaal niet alles in eigen hand… nee, zegt Jezus, waarom zou je van God het uiterste vragen? Waarom moet Hij óns redden en niet de ander? 3. En tenslotte de derde verleiding is de verleiding om altijd bevestiging en complimenten te willen krijgen, om machtig en beroemd te worden – om het gevoel te hebben dat jij alles goed doet, een ander niet. Nee, zegt Jezus, je bent God niet – alle eer aan God, niet aan jezelf…

Dat is geloven: het licht van God laten vallen op ons leven, dat lichtje in onszelf ontdekken… Vanuit de gedachte dat we maar kleine mensen zijn die dt vuur wel in ons dragen maar daarbij altijd kunnen terugvallen op God. In deze 40 dagen willen we dit jaar extra het licht laten vallen op kinderen: eerst en vooral omdat juist de kinderen van de wereld vaak in verleiding komen en nog moeten leren hoe te reageren, wat belangrijk is. Juist in landen die zo getroffen zijn door oorlog en bevingen, kunnen kinderen geen kant op. Hoe prachtig als we -als mensen van ver- hen wat licht naar de toekomst wijzen. Daarom dat het project voor de Vastenaktie Lumen Mundi, ons ook zo aanspreekt… kinderen in het licht: kinderen met talenten en interesses, kinderen die ook honger hebben, die ook overmoedig zijn en graag beroemd willen worden, maar die door hun beperking niet zonder hulp en hulpmiddelen, zonder onderwijs en ondersteuning iets kunnen bereiken. Juist deze kinderen kunnen ons de weg wijzen naar een ander licht op de mensen en de dingen – zij kunnen ons leren verleidingen te weerstaan en zelf ook een ster, een licht te zijn voor wie maar op ons pad komen. Amen.