Sint Jozef jaar

Sint Jozef-jaar


In een apostolische brief – Patris Corde (vertaald: met het hart van een vader) – heeft Paus Franciscus op 19 maart dit jaar 2021 uitgeroepen tot
het ‘Sint Jozefjaar’.
De paus schrijft:
“Te midden van de crisis die ons treft, hebben we kunnen ervaren dat ‘ons leven wordt gebouwd en in stand gehouden door gewone mensen – die meestal worden vergeten – die niet verschijnen in de krantenkoppen en tijdschriften of in de schijnwerpers staan van de nieuwste show, maar die ongetwijfeld de beslissende gebeurtenissen van onze geschiedenis van vandaag schrijven: artsen, verpleegkundigen, supermarktmedewerkers, schoonmakers, verzorgers, vervoerders, ordehandhavers, vrijwilligers, priesters, religieuzen en vele, vele anderen die hebben begrepen dat niemand zich alleen redt’,” schrijft de paus.
Hij prijst al deze gewone mensen die dagelijks geduld oefenen en hoop geven. “Hoeveel vaders, moeders, opa’s en oma’s, onderwijzers laten onze kinderen niet met kleine en dagelijkse gebaren zien hoe ze een crisis het hoofd moeten bieden en doorstaan, door hun gewoonten aan te passen, de ogen omhoog te richten en het gebed te stimuleren. Zoveel mensen bidden, offeren en bemiddelen voor het welzijn van allen.”
De paus wijst erop dat iedereen in de heilige Jozef de man kan vinden die onopgemerkt blijft, de man van de dagelijkse, discrete en verborgen aanwezigheid, een bemiddelaar, een steun en een gids in moeilijke momenten. “De heilige Jozef herinnert ons eraan dat allen die schijnbaar verborgen zijn of op de achtergrond staan, een ongeëvenaarde hoofdrol spelen in de heilsgeschiedenis. Aan hen allen een woord van erkenning en dankbaarheid,” aldus de paus.

De R.-k.-kerk van Delfzijl (1924) is een Sint Josephkerk – en goddank kennen wij ook veel mensen – vrijwilligers – die op de achtergrond onze kerk draaiend houden. Ter gelegenheid van dit Sint Jozef/Joseph-jaar houdt de geloofsgemeenschap van Delfzijl-Appingedam op vrijdag 10 september a.s. om 15.00 uur een stemmige Sint Jozef-viering waarna men feestelijk koffie wil drinken met elkaar.
Het is weer een eerste stap naar een kerkleven-na-corona.