Preek van 31 januari 2021

OVERWEGING 4e zondag door het jaar B – 31 januari 2021

Jongerenviering   Deuteronomium 18, 15-20 Marcus 1, 21-28

Het is al zeker meer dan 10 jaar geleden dat er dagelijks een reclamespotje op t.v. kwam met een prachtig klein meisje met een brilletje dat kratten boodschappen voor haar vader wist te tillen en toen stralend zei:

danoontje powerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…..

Och u kent hem vast nog wel en voor de jongeren hier en die nu kijken thuis: Misschien zat je toen in groep 1,2 of 3…of was je nog niet geboren, maar hij was superbekend….

Powerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…

Het woord ‘powerrrrrr’ koppelen we tegenwoordig al snel aan de sportschool, zoals u hoorde in de inleiding, aan krachtsinspanning, aan training, aan spierballen en hardlopen en zo….maar vandaag komen we met dat beeld van ‘danoontje’ toch heel ergens anders terecht….Maar zeker niet minder belangrijk…

Als het koor zo prachtig zingt ‘you raise me up’ , dan bedoelen ze geen gewichtheffende God, maar een God die de mens hoog hééft en omhooghéft als ie down is en als er gezongen wordt ‘zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ dan zijn die adviezen, die uitdagende woorden vooral bedoeld voor mensen in schuilhoeken achter glas, voor jongeren alleen en zat van het thuiszitten, voor mensen die vermoeid en moedeloos zijn……..

De liedteksten helpen ons al ánders naar ‘power’ te kijken, laat staan de teksten uit het Oude en het Nieuwe testament….

Beste jongens en meisjes en ouders, beste kijkers en luisteraars, parochianen en allen die met ons verbonden bent,

‘Nee, we zouden bij het woord ‘kracht’ of ‘power’ echt niet zo snel bij Jezus terecht komen…. want als nu iemand zijn kracht niet toonde, zou je zeggen, is Hij het wel…..Hij veegt een keer de tempel schoon en hij maakt een keer ruzie met de Farizeeën, maar dat is het ongeveer…..op de meest vermoeiende dagen van zijn leven laat Hij nog de kinderen bij zich komen en vertelt Hij boeiende gelijkenissen….maar een krachtpatser….nee, daar daar kon je hem niet op betrappen. Zijn echte kracht was misschien wel uit zo’n heel klein potje, zeg maar Danoontje (sorry voor de reclame!!): want als er in het evangelie van vandaag iemand bij hem wordt gebracht die woest is, die het liefst alle stoeptegels uit de straat zou halen om te vernielen, dan is Hij opeens een andere Jezus: Hij geneest deze zieke man, gaat met hem in gesprek en brengt de vrede terug in hem. Met dit verhaal geeft Marcus aan dat Jezus sterker is dan welke boze geest dan ook. « Zwijg stil » was al genoeg…. Jezus heeft in Kafarnaüm behoorlijk indruk gemaakt bij zijn eerste optreden. Nee, hij doet niet aan krachtmetingen, etaleert geen boekenwijsheid en hij haalt er geen ME of Schriftgeleerden bij, maar Hij spreekt met de kracht van een profeet. Tja, wat is een profeet, ook anno 2021? Misschien een soort personal coach die je leert om te gaan met je krachten? Mozes in de eerste lezing stelt bij het volk ook zo’n profeet aan… iemand met een nieuwe leer, iemand met gezag, naar wie men luistert…. Iemand die wat kan hebben en die kracht uitstraalt… Profeten werden in die tijd benoemd juist om ‘het kwaad uit te drijven uit mensen, uit een gemeenschap, een volk…. maar wat is eigenlijk ‘kwaad’? Misschien is het grootste kwaad op dit moment wel het “Ja maar…” ja, ik wil me wel aan de avondklok houden, maar…. Ik weet dat ik huiswerk moet doen en dat het áf moet, máár… ik wou niet vechten, maar…Ik weet dat ik meer moet bewegen, op mijn gezondheid moet letten, maar … misschien is kwaad wel een uitvlucht uit het goede…. De kracht van Jezus (thema boekje) is dat Hij niet kwaad wordt maar dat Hij ons ‘up-raist’ – ons optilt uit die boze, opstandige, moedeloze en misschien zelfs chagrijnige gedachten en dat Hij, met of zonder danoontje ons helpt eruit te halen wat erin zit…het vermoeide en boze eruit, het pittige, het kunstzinnige, het creatieve, het enthousiaste erin….

Eén hapje kan al genoeg zijn, zo zegt dat kleine meisje van ooit…. geen uitvluchten, maar spiegel je aan de kracht van Jezus….

En ja…. mensen met gezag en leiding zijn er, zijn nodig ….de voorbije coronamaanden en nu nóg lagen en liggen ze volop onder vuur: de politici en de gezagsdragers, de virologen en microbiologen….de oude en de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wie heeft het voor het zeggen? Die macht en kracht heeft, of degene die iets te zeggen heeft?  

De kracht van Jezus, Zijn woorden zullen ons altijd weer nieuwe hapjes voeren om ertegen te kunnen – maar belangrijk is dat we er een boodschap aan hebben, jullie als jongeren, wij als volwassenen…. 

Want die powerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zit in onszelf….we hoeven het maar te voeden. Smakelijk!  Amen.