Preek Eerste Kerstdag 2020

OVERWEGING KERSTMORGEN 2020

Jesaja 52, 7-10; kerstverhaal Daniel &Simon en de zwerver met de kiezelsteentjes, Johannes 1, 1-18

Het zijn maar gewone kiezelsteentjes, waar je op een wat saaie zondag – misschien ook wel als deze – lekker even mee kunt spelen, mee kunt richten op water, of dingetjes…. steentjes die eigenlijk zogenaamd niets te betekenen hebben… het zijn maar steentjes….

In feite is dat met heel veel dingen in ons leven zo: als je ernaar kijkt, heeft het vaak weinig te betekenen: och, een woordje op een kerstkaart, een lichtje voor het raam, even zwaaien…. och, wat is het ??

Kleine dingen lijken in ons gewone leven eigenlijk totaal onbelangrijk…

Waar gaat het over?

Misschien hebben de mensen in Bethlehem dat ook wel gedacht toen ze hoorden dat er een nieuw kindje was geboren: leuk, prima, verrassing, oké…

Maar later bleek dit kind de Redder van de wereld te worden, Degene die mensen vertelde over liefde, over vrede, over hoe mensen elkaar gelukkig kunnen maken…. En het wás al voorspeld door de profeet Jesaja, de eerste lezing: op de puinhopen, de bulten stenen van Jeruzalem zal feest gevierd worden, want God komt redden…al wist men toen nog niet dat het in dit kindje zou zijn, dit kind van Bethlehem. En ja, het leek maar zo’n gewoon lief klein mannetje…. maar na 2000 jaar spreken we nóg over Hem en er is zoveel aan Hem te danken dat we altijd opnieuw tegen elkaar zeggen: laten we doen, zoals Hij heeft gedaan…

Laten we de belangrijkste dingen die Hij gezegd en gedaan heeft, nooit vergeten…. en laten we vieren zijn geboorte, Kerstmis, zijn dood, Pasen en het feit dat wij in zijn geest verder kunnen en kerk kunnen zijn, Pinksteren.

Laten we het mooiste gebaar dat Hij ooit heeft gemaakt, je brood delen, brood en wijn, altijd blijven maken – in de Eucharistie, in de Communie, in de eerste Communie.

Beste jongens en meisjes uit Kloosterburen, beste familie en parochianen hier in de kerk, klein groepje, beste medeparochianen en kijkers, familie en vrienden thuis…

De woorden die ooit in de Bijbel terecht gekomen zijn, leken ook maar gewone steentjes in een enveloppe…. och, je kon ze ook wel wegdoen….maar net als de kiezelsteentjes van de zwerver hebben die woorden de wereld en het leven van mensen veranderd: sterker nog: in het Johannes -evangelie staat zelfs:

Het woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond– het woord dat God zelf heeft gesproken, is mens geworden, een onvergetelijke mens, Jezus – en na Zijn geboorte is eigenlijk alles in de wereld veranderd….

En in feite zegt Jezus als hij later groter is geworden: mensenkind: ook jij hebt kiezelsteentjes bij je in je leven – en ook jij kunt iets betekenen voor een dakloze, voor een moeder-met-kinderen-zonder-geld, ook jij kunt de zwerver aandacht geven en het jongetje wat gepest wordt op school…. door wat jij in de rugtas van je leven hebt, kun je iemand gelukkig maken en hem blij laten zijn. Je kunt zelfs in de kerk iets doen: je kunt misdienaar worden, bij het zangkoor gaan, je kunt cameraman worden…er is zóveel te doen..

 Wij kunnen dus allemaal een steentje bijdragen, altijd!

In de stal van Bethlehem heeft God zijn woord gesproken, is mens geworden …en het leek niet zo belangrijk, maar dat woord werd ook het Heilig Brood dat we straks gaan delen – en dat jullie- Kay, Yara, Fleur, Ronald, Ellyssia en Anniek thuis- voor het eerst gaan ontvangen als het coronavirus onder controle is en er lekker veel mensen bij jullie feest kunnen zijn.

Beste allemaal op deze Eerste Kerstdag, dát is wat we vieren: dat, ook al hebben we God nooit gezien, dat Hij toch dichtbij ons is, in dat Kind van Bethlehem, in het samenzijn van mensen rondom dat Kind. Ik wens u allemaal thuis en jullie hier beneden en boven in deze kerk Zalig Kerstfeest toe. Amen.