De wereld van Bart Dijkstra (Uithuizen) in Bogotá
Bart Dijkstra (1985) komt uit Uithuizen. Na De Schelp en het Hogeland College ging hij voor verdere studie naar Leiden en woont inmiddels al bijna 8 jaar in Colombia.
Dit land ligt in het noordwesten van Latijns Amerika. De hoofdstad heet Bogotá. De taal is Spaans. Het land is 27 keer groter dan Nederland. Het inwonertal gaat richting 51 miljoen. Bijna de helft van de mensen leeft onder de armoedegrens.
Het Colombiaanse leven werd en wordt behoorlijk beïnvloed door de ‘Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia’. De FARC ontstond tijdens de Burgeroorlog (1964-1966) als de militaire vleugel van de Communistische Partij, raakte steeds meer betrokken bij de illegale drugshandel, splitste zich van de Communistische Partij en ging verder als CCCP (Clandestiene Colombiaanse Communistische Partij). In 2016 werd een wapenstilstand tussen overheid en FARC ondertekend en werd een referendum gehouden, maar er zijn nog altijd veel gewapende groeperingen actief.
Aan de Universiteit van Leiden studeerde Bart culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Culturele antropologen bestuderen hoe mensen als deel van het geheel betekenis geven aan hun leven. Ze nemen deel aan het dagelijkse leven van hun doelgroep en zetten tegelijk hun voelsprieten op scherp. Wat neem ik waar en wat zegt dit over deze mensen?
Wat maken voormalige guerrillastrijders mee? Vroeg Bart zich af in zijn bachelorsscriptie van 2013. Na zijn masteronderzoek (2015) verhuisde hij naar Colombia. Mensen zijn gastvrij, maar er is veel sociale ongelijkheid. Geweld speelt een grote rol in de samenleving: FARC, Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), het Colombiaanse leger, paramilitair geweld en de invloed van drugskartels hebben grote invloed.
Uitgangspunt voor vredeseducatie is dat vrede geleerd kan worden. Al gauw zette Bart zich voor vrede in via ‘Escuela de Paz’, een Colombiaanse organisatie. Hij gaf workshops, werkte mee aan rapportages, gaf Engelse les aan kinderen en gastcolleges over sociale en interculturele thema’s aan de universiteit. Ook leerde hij zijn vriendin Sandra kennen.
In 2017 richtten Bart en enkele Colombianen de stichting Casas de los Sueños op, wat ‘droomhuizen’ betekent. De wijk in Bogotá waar Bart werkt, heet Unir 2. Het gaat om lokale initiatieven die vooral gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen en hun ouders.
In de Ludoteca van de stichting gebeurt veel:
- Dagelijks worden ongeveer 80 kinderen tussen 5 en 12 opgevangen voor begeleiding, ondersteuning, voorlichting en bijscholing;
- Twee dagen in de week bieden professionals (onder andere psychologen) ouders een inloopstreekuur aan over opvoeding, onderwijs en sociale problemen;
- In samenwerking met een universiteit en fondsen kunnen een oogarts en brillen worden bekostigd.
- Voedselpakketten voor de armste gezinnen tijdens de coronacrisis.
- Gaarkeuken voor 40 kinderen.
- Kledinginitiatieven
- Hygiënevoorlichting
- Culturele ondersteuning zoals muziek, dans en spel
Meer info?
- Uiteraard is Bart persoonlijk bereikbaar: voorbart@hotmail.com
- Spaanstalige info staat op website en op de Facebook pagina van de stichting.
- Dit filmpje geeft een indruk van het werk van de stichting met migranten tijdens de coronatijd. Hier en daar is een glimp van Bart te zien.
- Dit artikel in National Geographic beschrijft de wijk en het werk van de stichting en heeft ook oog voor Bart.
- Vanuit Nederland worden de Casas de los Sueños gesteund door Stichting Droomhuizen Colombia. Doneren kan via NL80TRIO0320289591 t.a.v. Stichting Droomhuizen Colombia.
Heeft u hart voor Bart? Stuur gerust dit berichtje door naar vrienden en bekenden. Of maakt u af en toe een bescheiden bedrag over? Kleine beetjes kunnen veel helpen!
jtw