Lees hier de overweging van 29 juni 2024!

OVERWEGING 29 JUNI 2024 WEHE DEN HOORN 13e zondag door het jaar B

Feest PETRUS EN PAULUS

U hebt er ongetwijfeld ook wel minstens één… een kalender… we kennen natuurlijk verjaardagskalenders… de meeste hangen op toilet of in de keuken, een kalender met de dag en datum van vandaag. En we weten allemaal wel dat je, zeker als je ouder wordt, je ook wel eens met de dagen in de war bent – dus een kalender is een prachtig geheugensteuntje!

Vandaag wijst de kalender op 29 juni 2024. Het feest van Petrus en Paulus.

Niet alleen ontzettend veel kerken zijn naar hen genoemd, maar zij waren ook de apostelen, de heiligen van verleden, heden en toekomst.

Kalenderheiligen…

Wie waren ze eigenlijk? We weten: De één was wat verdedigend, Petrus, de ander aanvallend, Paulus, zonder dat ze in het NL-elftal speelden.

Petrus, die als gewone naam Simon droeg, is een eenvoudige visser, die met zijn familie in het dorpje Kafarnaüm leefde. Hij had weinig scholing, had het vissen van zijn vader geleerd en ging regelmatig naar de synagoge. Hij was getrouwd (want hij had een schoonmoeder) en een wat snelle spreker.

Paulus, die als gewone naam Saul droeg, is meer een geleerde die uit een plaatsje in Zuid-Turkije: Tarsis, komt. Al jong is hij naar Jeruzalem gekomen om de Wet en de Geschriften te bestuderen. Hij wordt Schriftgeleerde maar heeft last van wie Jezus voor hem is. 2 Mannen. 2 Verschillende achtergronden.

Wat heeft hen geraakt, wat heeft hen geïnspireerd?

Simon Petrus is door Jezus aangesproken toen hij aan het vissen was. Zijn ontmoeting met Jezus heeft zijn leven bepaald. Petrus, steen- rots werd hij genoemd. Jezus vertrouwt hem en wil hem zijn werk overlaten.

Saul was een fanatieke christenhater, zag in die eerste christenen een aanval op het geloof van zijn voorvaderen en een gevaar voor het jodendom. Die sekte moest, in naam van de wet, met wortel en tak uitgeroeid worden. Op weg naar Damascus wordt hij, door een geweldig Licht, van zijn paard afgeduwd. Hij hoort en ziet daarin het teken van God dat hij op de verkeerde weg zit. Vanuit dit nieuwe inzicht wordt hij een vurige verkondiger van de nieuwe leer. Zijn nieuwe naam, Paulus, wijst op een nieuw begin van leven: dat hij een ander mens is geworden.

2 Geloofsverkondigers. Ze vertellen ons dat christenen – hoewel we vaak leven vanuit het verleden – alle reden hebben om toekomstgericht te zijn: ze spreken ons over toekomst bij God. Zij lazen ook de oude boeken zoals het boek Wijsheid, dat zegt: Nee, de dood is niet het einde, maar de overstap naar een nieuw en eeuwig leven in Gods handen. Want God heeft de mens niet geschapen voor de dood, maar voor het leven. Hij is immers een God van levenden, niet van doden. De lezingen zijn positief over de toekomst: ze vragen ons niet vast te zitten aan het verleden maar ons vast te klampen aan de toekomst.  Elke volgende kalender kan ons dichtbij de belofte brengen dat God er voor ons is en dat ons een mooie toekomst is beloofd. In het evangelie horen we over twee vrouwen voor wie het leven naar de toekomst toe, spannend is: het meisje van 12 jaar, het dochtertje van Jaïrus, lijkt geen toekomst meer te hebben: “uw dochter is gestorven” wordt aan haar vader meegedeeld. En de vrouw die al 12 ziek was en die door de dokters was opgegeven, dreigde ook geen toekomst meer te hebben. Maar als je gelooft, zoals die vrouw die zich al 12 jaar bijna dood voelde en als onreine werd buitengesloten, als we ons tot Jezus richten, wordt alles anders: Als je Jezus áánraakt, al is het maar met je gedachten, als Jezus óns aanraakt, zoals Hij de hand pakt van het 12-jarige meisje, dan kan een mens weer opstaan en verder gaan. Tegen beiden zegt Jezus: dochter, sta op, je bent genezen. Zowel Petrus als Paulus hebben dit geloof verkondigd. Dat doet geloof: dat de dag van vandaag een vervolg krijgt, dat er nieuwe kalenders te bestellen zijn, dat je nooit de hoop hoeft op te geven. Tot beide vrouwen zegt Jezus: Dochters, jullie hebben toekomst.

Hoe verschillend de personen en hun verhalen ook zijn, ze erkennen van elkaar dat het om dezelfde God gaat, die zich heeft laten zien in Jezus van Nazareth. 

Petrus en Paulus laten zich beiden sterk laten raken door de verrezen Heer, zó dat dit hun leven voorgoed verandert. Ze hebben ook veel kritiek gekregen.   Petrus is gestorven – omgekeerd – op het kruis, Paulus is gedood door het zwaard. Ze leren ons dat je als christen kunt leven vanuit de toekomst, dat het licht van de toekomst al vandaag over ons heen schijnt…

Natuurlijk: wij gedenken en vieren geboortedagen, huwelijksjubilea. Wij gedenken onze geliefden die gestorven zijn. Alleen maar goed. Maar juist daardoor kunnen we zeggen: wij kunnen ook dóór…opstaan uit doodsheid, hopeloosheid, uit de dingen die moeilijk zijn.

Jezus zegt: probeer door te bladeren, langs zwarte bladzijden van wat we doormaakten – maar houdt die blaadjes niet te strak vast…. Maar durf Jezus aan te raken en hervat je leven – durf ook vooruit te kijken want onze toekomst is altijd een toekomst met God. Laten we vandaag genieten – deze 29e juni – en blij zijn dat er een morgen is. Want hoe of waar we ook leven, we leven naar God toe! Amen.