Lees hier de overweging van Hemelvaartsdag 2023
HEMELVAART 18 MEI 2023
Thema: “Wonen overal even thuis”
WELKOM
Hemelvaart 2023 – nee, het lukte NIET om deze morgen NIET naar de hemel te kijken – prachtig weer, ouderwets dauwtrappen, en de rust van de vroege morgen zoals vandaag op een doordeweekse zondag!
Heel hartelijk welkom! Hebt u ook de vogels gehoord, misschien ook de trekkers en machines op het land van akkerbouwers die eindelijk kunnen zaaien en poten? En hebt u misschien ook gedacht: wat woon ik eigenlijk mooi op deze aardbodem? Misschien bent u tijdelijk in een wisselwoning, staat u op het punt van verhuizen en gaat u binnenkort weg uit uw huis – ‘wonen’ is wel een dingetje – zeker hier, in ‘t hart van het aardbevingsgebied in Noord-Groningen.
Op deze dag, waarop we als christenen vieren dat Jezus ‘verhuist’ naar de hemel, Hij gaat wonen aan de rechterhand van zijn vader, staan we méér dan ooit even stil bij ons wonen op een aardbol die af en toe beeft en kreunt, die ons draagt en doet ‘opstaan en leven gaan’ zoals bij binnenkomst zo mooi werd gezongen… Met de melodie van een wiegelied werden we ‘ingedragen’…
De aarde is ook een beetje onze hemel, zolang we hier leven – de plek waar we gelukkig willen zijn en willen maken… mensen, veel geluk! Ik hoop dat zowel de wandeling onder de hemel, áls de ontmoeting áls dit uur kerkdienst met elkaar ons wat geluk geeft, adem, geestkracht en vertrouwen!
Ik wens u een prachtige viering toe.
OVERWEGING
Eigenlijk is dit een vogelhuisje… maar dan wel voor een heeeeeel klein vogeltje… ze zijn op dit moment overal te koop, aan de weg bij mensen, particulieren, overal… Wat mij vooral zo trok toen déze me in de handen liep, is de vorm en de voorstelling van een huis, een grachtenpand in Amsterdam, waar ik bijna 10 jaar op school, op de universiteit, zat in de 80er jaren – en de trapgevel deed denken aan de pastorie van Harlingen waar ik bijna 12 jaar met plezier woonde en werkte… en het mooiste wat je erin ziet, is dat het een HUIS is, een plek om thuis te komen, om ‘even’ even thuis te zijn – zoals we uiteindelijk allemaal ‘even wonen’ op deze aardbol om vervolgens als vogeltjes naar de hemel te vliegen voor een nieuw en eeuwig leven.
Wonen, wonen, overal… want overal staan vogelhuisjes, grachtenpanden, villa’s, prachtige boerderijen, nieuwe appartementen, kleine stulpjes, heerlijke huizen om je tafel en je bed in neer te zetten.
Vaak, heel vaak vragen mensen elkaar: Waar kom je vandaan? Zelden vragen ze: waar denk je ooit naar toe te gaan? Natuurlijk impliceert die vraag ‘Waar kom je oorspronkelijk weg?’ ook dat je misschien niet van hier bent: dat aan je huidskleur, je tongval of je woonstijl mensen merken dat jij niet van hier bent.
Het lied ‘Wonen overal, nergens thuis’ schreef Huub Oosterhuis ooit vanwege het lot van veel mensen die ooit voor de liefde, voor een betere toekomst, voor werk of op de vlucht voor oorlog en geweld, kozen om hun geboorteland achter zich te laten en naar een ander land te gaan. Vaak met als gevolg dat je nooit meer echt thuis bent in het land dat je hebt verlaten maar vaak ook niet in het nieuwe land. Alsof je af en toe je vogelhuisje invliegt, broedt, leeft, werkt, een gezin krijgt, maar ook altijd de neiging hebt weer uit te vliegen.
Als er dit moment iets hoog op de politieke agenda staat maar ook hier in ons eigen gebied hot is, is het wel MIGRATIE. Verhuizen. Waar staat je huis? Waar woon je? Zo ongelooflijk belangrijk dat je thuis bent in je huis, je huisje, je plek, je eigen bedoening – hoe erg dat er geen ruimte voor je is, dat je op de grond moet slapen – woningnood in Nederland is méér dan alleen op Funda-kijken, het is een plek onder de hemel kunnen aanwijzen als de plek waar je kunt uitrusten en jezelf kunt zijn. Je eigen vogelhuisje. Toch is de opdracht vandaag, op Hemelvaart, van Jezus aan zijn vrienden niet één van: trek je schoenen maar uit en trek je maar terug, integendeel: Gaat dus en maakt alle volken tot mijn leerlingen, zegt de Heer – zo zongen we. De wereld in om van Hem te getuigen en zijn Boodschap van liefde en vrede te verkondigen.
Als ze dát doen, zal Hij altijd mèt hen zijn, zegt het Evangelie, dan zal de kracht van zijn Geest in hen werken, en worden zijn woorden daden. De opdracht is: doop hen in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest, en leer hen het gebod van liefde te onderhouden.
Maar… nergens zegt Jezus hoe ze dat kunnen doen.
De Hemelvaart van Jezus is dan ook niet het laatste André Kuipers-project waarin Jezus, door een wolk aan het oog werd onttrokken en dóór de dampkring heen, landde bij Zijn Vader in de hemel, ook al blijft de hemelkoepel een prachtig symbool voor de plaats van God. Maar God is overal. Daarom is Jezus’ hemelvaart ook bedoeld om onze blik te verruimen.
Kijk naar omhoog, verhef je hart, sursum corda, zongen we vroeger. Zoek de ruimte van God. Vlieg je vogelhuisje van tijd tot tijd uit – en doe ergens een inspirerende gedachte, een inspirerend woord op, als hooi, als stro en takjes om op te broeden. Jezus afscheidswoorden klinken na: ‘Ik laat u niet in de steek. Zie, ik ben met U, alle dagen… Waar jij woont, daar wil ik ook wonen.
‘Wonen overal nergens/even/bijna thuis.’ De eerste regel van ieder couplet is steeds anders: Er zit blijkbaar een spanning tussen ‘wonen’ en ‘thuis-zijn’. Je kunt wel ergens wonen, maar daarmee ben je nog niet thuis. Het lied probeert ons de weg te wijzen van wonen naar thuis-zijn, soms van huis naar huis, even thuis, een pelgrim, altijd op weg naar God, onder Zijn hemel: met als einddoel: ‘Mensen, veel geluk’.
Laten we dat tegen elkaar zeggen, nu en om ons heen: MENSEN, VEEL GELUK!
Amen.