Eucharistieviering met diaken Kempen uit Aken


Op een prachtige zomeravond zaterdag 20 juli 2019 was een groep Duitse kinderen te gast in de kerk van de locatie Uithuizen. Zij waren op kamp in Oudeschip onder leiding van diaken Frans Jozef Kempen uit Aken. Elke zomervakantie gaat hij een keer mee voor in een viering. Dit jaar was dat voor het eerst met de opvolger van pastoor Peter Wellen, de in december vorig jaar december geïnstalleerde pastor Dorus Wubbels. 

De groep werd hartelijk welkom geheten door hem. We zongen het openingslied ‘God heeft het eerste woord’ onder begeleiding van het koor met dirigent Eddy Mul. We luisterden naar de lezingen uit de Heilige Schrift. ‘De Heer ontvangen’ stond centraal. Diaken Kempen hield vervolgens een mooie overweging. Hij preekte over hoe wij ons kunnen richten op God en Jezus Christus en sprak tevens over het kamp in Oudeschip en de wijze waarop er catechese wordt gegeven aan de kinderen en jongeren. Hun thema dit jaar is de Middeleeuwen. Dat houdt onder andere in dat er geen televisie of internet is. Elke morgen beginnen zij met het bespreken van een bekende heilige aan de hand van een mooie plaat. Zo kwam Elisabeth van Thüringen voorbij, die van adellijke komaf was en zich met al haar krachten inzette voor de armen en de zieken. In de 19e en 20e eeuw zijn veel ziekenhuizen naar haar genoemd. Ook kwamen de apostel Jacobus aan bod, moeder Theresa en Willibrordus. Diaken Kempen vertelde dat er een soort kapel is ingericht naast de tenten waar de kinderen slapen. Hierin kunnen zij gegevens lezen over de heiligen. “Zij zijn een voorbeeld voor ons op wie wij ons kunnen oriënteren.”
De kinderen uit de St. Willibrord Herzogenrath-Merkstein parochie zongen het lied ‘Zeige uns den Weg’ met pianobegeleiding van hun zelf en na het slotlied ‘Möge die Straße’ liepen we naar de tuin van de pastorie waar koffie, thee en frisdrank klaarstonden. Voor de kinderen was er wat lekkers. Op het grote gazon konden zij heerlijk voetballen, badmintonnen en frisbeeën tot onweer overtrok. Met vele handen werd alles in snel tempo opgeruimd waarna iedereen naar huis ging. 


Lied: Möge die Straße

Möge die Straße uns zusammenfühuren
und der Wind in deinem Rücken sein

sanft falle Regen auf deine Felder
und warm auf dein Gesicht der Sonneschein

Und bis wir uns wiedersehen halte Gott dich fest in seiner Hand
und bis wir uns wiedersehen halte Gott dich fest in seiner Hand

Führe die Straße die du gehst
hab wenn es kühul wird warme Gedanken
und den vollen Monden in dunkler Nacht

Und bis wir uns wiedersehen halte Gott dich fest in seiner Hand
und bis wir uns wiedersehen halte Gott dich fest in seiner Hand

Contact

 • Bedum
  Grotestraat 47
  9781 HB Bedum
  Mobiel 06 30 84 04 80
 • Delfzijl
  Buitensingel 18
  9934 GB Delfzijl
  Telefoon 0596 61 34 08
  Mobiel 06 12 87 61 12
 • Kloosterburen
  Hoofdstraat 28
  9977 RD Kloosterburen
  Telefoon 0595 48 14 60
  Mobiel 06 30 92 38 05
 • Uithuizen
  Hoofdstraat-West 83
  9981 AB Uithuizen
  Telefoon 0595 43 17 93
 • Wehe-den Hoorn
  Warfhuisterweg 4
  9964 AX Wehe-den Hoorn
  Telefoon 0595 57 12 59
  Mobiel 06 30 11 37 08
 • H.Liudgerparochie Noord-Groningen
  Postbus 21
  9980 AA Uithuizen